
dilluns, 29 de desembre del 2008
Funny Games

dilluns, 15 de desembre del 2008
Bola de drac o Bola de Caca de vaca
Abans tenien la barrera dels efectes especials. Un límit que frenava molts dels projectes "impossibles" (alguns cops no lo suficient o sino vegeu "Los 4 fantasticos" o "Spiderman" dels 70). Però aquest límit s'ha trencat. El que abans era impensable transformar en imatge real, ara és possible. Però enlloc d'aprofitar aquestes eines per a al be, s'han decantat pel camí del mal que sempre és més fàcil. "El lado oscuro más fácil es" Yoda dixit.
I és que ja ni tan sols sense reclamar creativitat, el que havia de servir per fer possible el portar a la gran pantalla grans projectes de cifi de la literatura s'ha convertit en una eina per transformar productes d'èxit garantit procedents d'altres medis de comunicació, remakes inútils, estèrils de clàssics en blanc i negre. Ni tan sols la lliçó de portar el Senyor dels Anells a la gran pantalla ha servit per a que cundeixi (no se si es diu així en català) l'exemple. El gran risc va ser, crec, ben recompensat amb un gran èxit. No se perquè no ha arrivat a la ciència ficció. S'ha intentat reproduïr l'èxit amb altres novel·les de fantasia de menor repercusió però que també eren trilogies, i així almenys poder prorrogar l'èxit uns anys. On és l'adaptació de "La Fundación" de l'Isaac Asimov? On son els guions nous que no siguin adaptació de res i que aportin quelcom? No, és més senzill adaptar un manga dels 90 en forma de film que no te gran cosa a veure però que conté uns quants trets que la gent pugui identificar (com ara el nom). Aneu a fer punyetes, xucòpters de merda!!!! Visca el P2P!!!!
dimarts, 2 de desembre del 2008
Trailer de Star Trek
dilluns, 17 de novembre del 2008
[gigamesh] Firma de libros de Lois McMaster Bujold en la librería Gigamesh
Estimados amigos:
El próximo miércoles 26 de noviembre, a partir de las 18.30h, la
escritora Lois McMaster Bujold firmará ejemplares de sus obras en la
librería Gigamesh.
Lois McMaster Bujold es la autora invitada a la entrega de los
Premios UPC de Ciencia Ficción, que se celebrará en el Aula Màster,
edificio A3, del Campus Nord de la UPC (C/ Gran Capità, s/n), a partir
de las 13.00h.
Más información sobre la entrega de premios, aqui: http://bibliotecnica.upc.edu/cienciaficcio/novetats/novetats.asp#Novetat_51
Podéis traer los libros de casa :)
Os esperamos. Un abrazo,
Álex Vidal
Ediciones Gigamesh
http://www.gigamesh.com
Doncs jo n'he llegit uns quants d'aquesta senyora. M'ho vaig passar molt be amb la saga de Vorkosigan. Hi vaig!!.
dijous, 6 de novembre del 2008
dimarts, 23 de setembre del 2008
Wanted

(Obro parèntesi filosòfic)
Independentment de les humillacions del jefe a la feina i de que la novia et possi les banyes que evidentment no son desitjables, ningú vol ser un desconegut, una persona anònima, un 'ningú'. Es que ningú es sent feliç sent qui és?. És una constant des de fa molt temps. El Peter Parker d'Spiderman, el Neo de Matrix. Una repetició del patró del camí de l'heroi amb la variant de que el protagonista no es feliç amb la seva vida anònima i li donen la oportunitat de convertir-se en algú molt especial. Li injecten un sentit a la seva vida. Aquesta reiteració en el cinema d'avui en dia posa de manifest que hi ha quelcom que no acaba de rutllar en la societat. Hi ha una manca de sentit en el que fem i perque ho fem. Una manca d'objectius i de sentir-nos realitzats. Ens arrastrem per la vida?? Reflexionem-hi si us plau.
(Tanco parèntesi filosòfic)
Doncs el film el comparen amb 'Shoot'em up', però jo crec que és millor. Almenys hi ha una mínima història per sota i fantasmades apart, crec que la peli entreté i t'enganxa. La fòrmula del camí del heroi sempre funciona.
Hello boy 2 (Men in Red)

divendres, 12 de setembre del 2008
Marte Rojo

- Marte Rojo
- Marte Verde
- Marte Azul
- Los Marcianos
dilluns, 8 de setembre del 2008
Wall-E

Una definició d'animar segons el diccionari seria: "donar vida, energia i esperit al cos" i això és el que succeeix els primers minuts. s'ens presenta el personatge, qui és, que fa, i poc a poc, se'l va vestint de sentiments.
Alguns quan fan animació aconsegueixen realment animar de veritat tal com diu la definició, com és en el cas d'aquest film. Ni que sigui un personatge tan fred a priori com un robot, (i a més generat per ordinador). Mentre que altres sembla que han oblidat, (o se'ls ha acabat la pòcima màgica) per dotar de vida i esperit ni tan sols a personatges interpretats per actors de carn i ossos.
I es que quan se'n sap es pot animar (o sigui dotar d'ànima) el objecte més mort, ni que sigui una pedra. I quan no se'n sap es pot desanimar el personatge més viu. Vet ací l'habilitat d'uns i la patosseria d'altres.. eh Senyor George Lucas? (Recordis de R2-D2 i C3PO).
Sens dubte Wall-e passarà a la història dels robots més destacats del cinema.
dijous, 21 d’agost del 2008
The Dark Knight

Nosaltres també, com a espectadors, som, des del primer minut fins al darrer, arrossegats pel Joker. Ens porta junt amb els altres personatges per on vol al seu antull, en un ritme constant i sense aturador. Tens la sensació de que sempre va un pas per endavant de nosaltres i d'ells. Fins al punt que de vegades sembla omnipresent i omnipotent.
En definitiva una gran pel·lícula i pel que fa a el que es pot veure ultimament doncs la millor des de fa temps.
dilluns, 18 d’agost del 2008
Batman (part II)
Batman Forever (1995)
Batman & Robin (1997)
Joel Schumacher repeteix direcció en una producció continuista respecte l'anterior. De fet, es limiten a repetir l'esquema de Batman Forever, inclús crec que el montatge és un calc. La disposició de les escenes resulta clavada a l'anterior part de forma irritant. Aquest cop en Robin ja forma part de la plantilla i a nivell d'actor és l'únic que repeteix (Chris O'Donnell). La resta tots nous. Començant pel propi Bruce Wayne que ara serà George Clooney. Igual que a l'anterior aquí també s'afegeix una nova incorporació al equip (si la cosa hagués continuat unes quantes pel·lícules més al final serien un batalló). Es tracta de Batgirl (Alicia Silverstone) que no està gens en forma per a fer de superheroina a no se que les cartutxeres li serveixin per a guardar-hi bat-pistoles. Els dos dolents de torn (com no!) seràn Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) i Poison Ivy (Uma Thurman). En quant a l'ambientació segueixen les llums de discoteca fluorescents de l'anterior part. Fent una broma fàcil diria que la puntuació d'aquesta pel·lícula arriva a baixar sota zero.
Ah, m'oblidava del majordom. Menció especial per a ell, l'Alfred, (Michael Gough) que és l'únic actor que es manté al llarg dels 4 films, capejant tots els temporals.
I doncs, imagino que van baixar tant la qualitat i la taquilla que ho van deixar estar. Però un personatge tan carismàtic no pot deixar-se així com així. Van deixar passar uns quants anys. Ho van deixar reposar per retomar-ho amb més energia fa no gaires anys.
Catwoman (2004)
I quan pensavem que no es podia baixar més el nivell van posar-se de moda un altre cop els superherois al cinema i van tenir l'ocurrència de perpretar un subproducte anomenat Catwoman. Amb Halle Berry emulant a la Michelle Pfeiffer i Sharon Stone com a dolenta. Puajj... la pitjor pel·lícula de superherois (amb el permís de Punisher).
Batman Begins (2005)
Hi ha estat ja entrat el segle XXI que s'ha retomat el personatge. El 2005 es va estrenar Batman Begins, on es reconstrueix l'inici del personatge des de zero. Un director novell, Christopher Nolan, autor de Memento, és finalment qui es fa amb el projecte. Per mi (i per molta gent) Batman Begins és, fins a la data, la millor pel·lícula de Batman. El film hi apareixen actors de la talla de Christian Bale (Bruce Wayne), Michael Caine (Alfred), Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Rutger Hauer, Morgan Freeman....
The Dark Knight (2008)
I ja l'han estrenat.... La darrera part de Batman fins ara. La continuació de Batman Begins. Diuen que és la millor pel·lícula de superherois que s'ha fet mai. Esperem que sigui així. Avui sens falta l'aniré a veure al cinèma. Ja us informaré....
dimarts, 12 d’agost del 2008
Michael Ironside
1. Scanners (1981)
Aquella pel·lícula que una colla de mutants explotaven els caps amb el pensament:

2.
dilluns, 4 d’agost del 2008
Mes Dexter

dimecres, 23 de juliol del 2008
Cartelera de lo Fantàstic




Així que aquí us presento el menú:
De entrant, tenim
Las Crònicas de Narnia: El principe Caspian. La segona adaptació del mon de Narnia.
Suggeriment: Podeu jugar la carta 'Portar al cine als nebodets/fills' per a veure-la, si necessiteu una autoexcusa o algún motiu de prou pes per veure-la si d'entrada us fa pal.
Accessoris: Recomanable us endugueu una bona dossis d'innocència infantil, en spray per exemple i l'aneu inhalant durant el film.
De primer plat, un Hancock. Seguint amb la via de personatge torturat que sembla ha emprés el Will Smith des de 'Soy Leyenda'. Pel·lícula efectiva. Al gra. Un refrigeri d'estiu car però alhora fàcil de païr i més fàcil d'oblidar. Una curiositat, aquest super-anti-heroi NO està basat en cap còmic, se l'han tret de la mànega.
De segón plat, (tot i que seria més adequat que fos un tercer) 'La Momia 3. La tumba del emperador Dragon'. Llarga i difícil de païr.
Això si, pura acció. Per mi que no han corregit un dels errors de la 2a part, la durada excessiva. Tot i així és un simple i pur entreteniment. Sembla que a l'estiu no volen que gastem massa les neurones.
I finalment les postres, 'X-Files: creer es la clave'. Com diu el títol creure que aquest film pot funcionar és la clau. A mi em va agradar dins del que cap. No deixa de ser un episodi d'X-Files que és situa uns anys desprès de retirar-se de l'FBI. Per mi no calia que fos un gran blockbuster amb un enorme pressupost en efectes especials sino que conservés l'esperit de la sèrie. I em sembla que aquest episodi el conserva més que l'anterior pel·lícula. Si , és mes intimista, la trama no resulta massa espectacular, però es tracta més la relació entre Mulder i Scully, Scully i Mulder. Trobo a faltar una mica el ambient de conspiració que acompanyaven els episodis d'arc, el veure els protagonistes en el centre de l'huracà, i això de que els vagin a buscar com qui va a buscar un artilugi antic al magatzem de l'area 51 no em fa massa el pes. Però vist els resultats de les conspiracions mal resoltes i improvisades que van destruir la sèrie, potser millor un episodi d'aquests autoconclusius que és en definitiva el que els ha sortit.
Be, bon profit i si cal preneu sals digestives. Més que res per fer lloc a l'estomac, perquè aviat arribarà el plat fort : ratpenat al forn. I pel que diuen per la xarxa i els veins americans aquest si que serà per llepar-se els dits!!!!
Bon estiu!!!
dilluns, 14 de juliol del 2008
Batman (part I)
Batman (TV) (1960)
http://en.wikipedia.org/wiki/Batman_(TV_series)
Batman (1989)
Però van passar els anys i al 1989 els 90 s'adelantaven amb l'arrivada del gloriós moment en el que el superheroi va fer el salt a la gran pantalla. I va entrar per la porta gran amb una producció de l'afamat Tim Burton, amb una campanya publicitària mai vista, amb el recolsament musical (bso de Danny Elfman apart) de Prince. Interpreta Batman Michael Keaton, i el dolent, el Jocker, interpretat per Jack Nicholson. Acabaran convertint-se en el protagonista real dels films de Batman i en l'alicient més gran (enfront un insuls Batman). La noia de torn, Kim Basinger. Se de bones tintes que no va resultar un producte com l'hi hagués agradat al bo del Tim Burton doncs no li van concedir la llibertat creativa que hagués desitjat. Tot i això, hi va deixar el seu toc personal i un munt d'imatges força poderoses per a la història del cinèma. Podeu veure el trailer:
Batman returns (1992)
L'èxit de Batman va ser absolut. Eren temps en el que l'estrena d'un film així resultava ser tot un aconteixement. Evidentment, acabaven d'encetar la gallina dels ous. El 1992 va arrivar la 2a. part. Aquest cop en Tim Burton va rebre el premi a la seva "submissió" a la comercialitat i li van deixar fer un producte al seu gust i estil més personal: "Batman returns". Pel·lícula fosca com casi totes les del Tim Burton i més. El plat fort era l'aparició de dos arxi-super-enemics de Batman al mateix temps, d'una banda el Pingüí, interpretat per Danny DeVito i de l'altra la Catwoman, amb un cenyit vestit de cuir negre i un fuet que devia provocar més d'una erecció a algun sadomaso de l'època, i a més sumali que sota el vestit s'hi amagava la Michelle Pfeiffer. El film també va deixar escenes per a la posteritat. D'aquelles que surten sempre als trailers i que són bandera i presentació del film i que queden en el imaginari col·lectiu.
Fins aquí la etapa Tim Burton. A la segona part us parlaré de les següents i no tan afortunades adaptacions.
Fins aviat.
dijous, 10 de juliol del 2008
Dexter (Errare humanum est)
A veure, en Dexter és tipus simpàtic, que cau be, i mira que és un assassí implacable, doncs inspira confiança, i això resulta curiós. La veritat, em sorprenc patint per què no l'agafin i penso i reflexiono: 'però si és un assassí sanguinari!!!' Però no hi fa res, al segon, continuo simpatitzant amb el personatge.
diumenge, 6 de juliol del 2008
Hulk 2
Respecte a les futures adaptacions em preocupa Thor. Fins ara, tots eren mes o menys versemblants, es recolçaven en la "pseudociència" que tots coneixem portada a extrems fantàstics, però d'alguna manera es podia considerar ciència ficció. Hulk obté els poders a partir de la radiació gamma. Ironman utilitza la tecnologia més sofisticada per construir-se. Però Thor..., no es basa en res científic. Es basa en la mitologia... No se com ho faran per integrar-lo en un univers únic i bastant versemblant. Serà interesant veure-ho...
dissabte, 7 de juny del 2008
Finals alternatius (compte spoilers!!)
El primer final alternatiu que recordo estava inclòs en una nova edició del film. Allò que solen anomenar La versió del Director, era Blade Runner. Tot i que ara ja està mes vist el nou que no pas el original. Aquest és el original:
El nou simplement consisteix en eliminar aquesta escena i acabar just en la escena anterior.
1408
Aquest film també ens presenta un final alternatiu a l'edició en DVD. Un escriptor escèptic de fenòmens paranormals es queda atrapat en un habitació maleïda.
El efecto Mariposa
Recordeu aquest film, el protagonista descobreix que te el poder de tornar enrera en el temps concentrant-se en un diari que ha anat escrivint al llarg de la seva vida. Intenta canviar les coses i cada cop ho espatlla mes.
Aquí teniu un final més feliç:
i aquí un altre final suicida:
La Jungla 3
diumenge, 1 de juny del 2008
Indiana Jones y el reino de la calavera de cristal

L'aprenent.
Al igual que van fer amb la Jungla de Cristal 4, afegeixen el noi jove que aporta frescor i dona un cop de ma quan toca l'acció. No és com a la "Jungla 4", en la que el jove, ajudava a John Mcclaine a moure's en un entorn massa tecnològic per al personatge dels 90. Aquí és el Indi qui es troba més "en su salsa" i el jove és figura com l'aprenent al qual l'indi introdueix els trucs de l'ofici d'arqueoleg aventurer (potser per convertir-se en el seu successor?).
Nostalgia.
La pel·lícula em produí un sentiment d'anyorança i la sensació de que han malvaratat els anys. Ens presenta un indy a punt de jubilar-se, que ha viscut una vida plena d'aventures, les quals se'ns insinuen en aquest film però que ens han estat negades i no hem pogut disfrutar. On son les claus d'Atlantis? On han anat a parar totes les aventures que hauriem pogut veure durant 20 anys des de la 'darrera creuada' quan el personatge (i el actor) estaven en plena forma? Sí, aquest film representa la fi d'una saga, però on és el que hi ha entre el principi i el final? Tinc la sensació que la 4a pel·lícula de l'Indy arriva 20 o 17 anys massa tard ó be que al llarg d'aquestes dues dècades les han fet i estrenat en un altre univers. Tinc la sensació de que m'he perdut alguna cosa...
Anyorança
També em produeix un sentiment d'anyorança de temps en els quals no hi havia tanta saturació de mitjans. Un temps en el qual estrenaven menys pel·lícules però de gran repercusió. On et sorprenien amb idees fresques i enginyoses. Us parlo d'una època no tan llunyana on no tot estava tan a l'abast de tots. On tenir una pel·lícula grabada era un luxe per poder-la gaudir molts cops. On les coses tenien més valor perquè no eren tan accessibles i eren més dificils d'aconseguir. Potser si que la vida del friki era més dura, però també valia més. L'edat d'or de l'Steven Spielberg i George Lucas. Ara l'Indy ha estat copiat mil i un cops. La competencia i la oferta és abrumadora. Els efectes especials ja no sorprenen a ningú. Cada setmana s'estrena un blockbuster. No tens temps de digerir un film que ja n'hi ha 2 més preparats. Ens trobem en un permanent estat de moviment en el qual res dura ni una setmana. Tot és una mena de fast-food cinematogràfic. La ironia és que tot això ho van començar aquests senyors i va ser en una galaxia molt i molt llunyana... però no en el temps. Ja se que parlo com un vell, però és el que hi ha.
dissabte, 24 de maig del 2008
Dues breus reflexions
A diferència de la realitat, a les pel·lícules hi ha una gruixuda separació entre el be i el mal. El fet de justificar o intentar entendre perque el mal es torna en mal, és un exercici molt sà a la vida real, però no en el cinema d'aquest tipus. Darth Vader era el dolent, la encarnació del mal i com a tal ha de romandre així, sense grisos ni interpretacions, altrament és desmitifica el personatge. Per sort té tanta força que no ho han aconseguit.
dimarts, 13 de maig del 2008
Star Wars Ewoks Gospel
Padre de familia: Blue Harvest

Fame
En Fonamental m'ha concedit una estrella al seu passeig de la fama de blogs. Em sento honorat. La veritat és que fa ilusió. Gràcies a tots els que em llegiu i gràcies també a tots els que llegeixo pels moments de diversió que em brindeu, però com diu el Lobo a Pulp Fiction, "Bueno, no empecemos a chuparnos las pollas todavía".
Em toca seguir el meme-estrella i ho faig amb els següents blogs:
A offmagia perquè el cinema té molt de màgia i com diu el seu autor, els mags també son frikis.
Al Conner Kent per ser tant super-friki.
Al Neil per haver fet el viatge a la lluna i un petit pas per a l'home però un gran pas per la humanitat.
Al frikisaurus per la seva aportació a la causa del friki.
Al malaciencia per la seva tasca divulgativa.
p.d.: per a fer la vostra estrella: imagechef
dilluns, 5 de maig del 2008
Sèries de TV: Actualització
Doncs, per començar :
Dexter, no he vist gaires episodis. Hi ha gent que hi està enganxada. Està be, però ho trobo un pel artificial tot plegat. O sigui, ja hem assistit a molts intents de crear personatges ambiguos. Personatges que no son precisament bons, però que acaben fent el be i no saps si en el fons resulta que no son tan dolents com aparenten o és que les circunstancies els porten sense voler a fer el be. Aquest cas diria que és 'rizar el rizo'.
Un assassí en sèrie, que mata i tortura, però només a altres assassins en sèrie (es passen una bona estona cada episodi intentant justificar com s'ha pogut 'domesticar' aquest impuls) i a sobre és de la policia i resolt crims, em sembla un pel massa. Jo crec que la comparació amb Hannibal Lecter és inevitable, però el Hannibal no està 'domesticat', és lliure i això el fa més inquietant. Crec que simbolitza el portar a la realitat els mals pensaments amb total impunitat i llibertat. De 8 a 7.
The Office: La vaig valorar amb un extremadament generós 9. Amb la 'novetat' em vaig enlluernar. Realment la vaig trobar original (tot i que és un remake). Però a força de veure episodis, veig que cada cop va perdent força. És complicat doncs si no et vols repetir has de posar els personatges en situacions cada cop més ridícules, amb la conseqüent pèrdua de versemblança. Característica que si que podies identificar als primers episodis. L'alternativa és caure en la repetició. La segona temporada camina pel fil de la navalla entre ambdos opcions. Passa de 9 a 7.
Rockefeller Plaza: He vist la 1a. temporada i aquí em reafirmo. És una sèrie que és digereix molt fàcilment però que no fa riure sino somriure. De 8 a 7.
Californication: He vist la 1a. temporada i em sembla que s'acaba aquí. De vegades les sèries duren massa doncs és difícil deixar-ho quan estàs al cim de l'èxit, però d'altres moren prematurament. I això és així en aquest cas. Desconec si és per falta d'audiència. Però tot el entramat que s'havia teixit al llarg d'11 episodis, és desfà ràpidament en l'episodi 12. Una pena. Ha tingut moments memorables.... De 7 a 8
El show de Larry David: Aquesta sèrie és com la tònica. Cada cop t'agrada més. Però em fica molt nerviós quan ha de donar el braç a torcer en situacions que son totalment injustes. Fa molta rabia. Es queda en el 7
dijous, 1 de maig del 2008
Iron man si!!!

D'entrada comencem amb el trailer de Hulk i el de Hancock. Està clar que la cosa va de superherois. Un bon auguri. Ja n'estava tip de veure el trailer de "Rompiendo las reglas" (un remake modern de Karate Kid per a adolescents). Comença la pel·lícula. T'enganxa de seguida. S'ens presenta al personatge traslladat del còmic a la pantalla amb més carisma que he vist des de Lobezno a X-Men. Tony Stark. Un geni playboy amb molt humor. Molt ben aconseguit. Un paperàs. Al llarg del film el personatge evoluciona però sense perdre el seu toc d'humor i d'estil i millonari excèntric.

Valoracions:
Frikisme: 10 / 10
Violencia: 8 / 10
Sexe: 1 / 10
Efectes especials: 9 / 10
Música: 8 / 10
Ambientació: 10 / 10
Repetible: 8 / 10
Col·leccionable: 9 / 10
Categoria: Film de Superherois de luxe.
dissabte, 26 d’abril del 2008
La Habitación de Fermat

diumenge, 13 d’abril del 2008
Shoot'em up
Valoracions:
Frikisme: 8 / 10
Violencia: 8 / 10
Sexe: 6 / 10
Efectes especials: 4 / 10
Música: 1 / 10
Ambientació: 5 / 10
Repetible: 4 / 10
Col·leccionable: 3 / 10
Categoria: Fantasmada
dijous, 10 d’abril del 2008
El último gran mago (conté Spoilers)
Valoracions:
Frikisme: 1 / 10
Violencia: 1 / 10
Sexe: 2 / 10
Efectes especials: 2 / 10
Música: 2 / 10
Ambientació: 5 / 10
Repetible: 1 / 10
Col·leccionable: 3 / 10
Categoria: Trunyo ben ambientat per a que no faci pudor.
dimecres, 2 d’abril del 2008
Jaume Balagueró

Per a qui no li soni, en Jaume Balaguero és un director de cine nascut a Lleida, especialitzat sobretot en el gènere de terror que ha aconseguit certa notorietat en el circuit internacional amb films orientats al mercat dels USA. Per a que ens entenguem, els seus films no semblen espanyols sino més aviat de qualsevol director dels EEUU, lo qual en el marc del gènere de terror jo crec que li estic tirant una floreta. Personalment no se si felicitar-lo o maleïr-lo, doncs jo vaig passar molta por i mal rollo amb la seva, per mi, millor pel·lícula, Darkness.
Doncs comença la xerrada. Desprès d'una breu explicació sobre el canvi actual del model de comunicació (que si youtube, etc...) ens parla sobre "[REC·]", la seva darrera pel·lícula que veurem a continuació. Enlloc d'un monòleg es torna més aviat una una roda de prensa i en algun moment una conversa cordial.
REC doncs, centra la conferència. Com ja deveu saber, aquest film ha estat un èxit de taquilla no fa pas gaire. Jo [REC·]onec que no la havia vista. El motiu de veure REC és que està filmada com si es tractés d'una grabació d'un programa d'aquests de TV tipus 'en directe', d'aquests tipus de films que estan proliferant ara (veure 'Cloverfield' per exemple) en el que el punt de vista sempre és d'un protagonista que graba amb la càmera de video. (En la linea de The Blair witch project també que sembla que s'ha oblidat). El Balagueró argumenta aquesta tendència com un intent de l'industria cinematogràfica per a reflectir l'actualitat del mon audiovisual en la que qualsevol pot grabar i fer produccions cinematogràfiques amb un mínim de recursos i a sobre fer-se famós posant-ho a l'abast de tothom mitjançant Internet.
REC, explica en Balagueró, és una mena d'experiment.
No te montatge posterior. El que es veu es tal com es va rodar. Lo qual implica que els efectes especials no han estat afegits a posteriori sino que es van aplicar en directe. A més el rodatge és va dur a terme en ordre cronològic dels esdeveniments. D'aquesta forma, els personatges creixien amb la pel·lícula i el que anava succeint es veia reflexat en el que venia desprès.
La durada del rodatge va ser molt curta doncs es va rodar gairebé en temps real.
El rodatge es va fer en un edifici de Barcelona llogat a tal efecte que no està habitat, però que si que és propietat d'algú (que deu ser millonari).
Els actors van ser escollits completament desconeguts per augmentar la sensació de veracitat del film, doncs, veure-hi algú conegut com per exemple el Jose Coronado treu realisme a la història.
El guió els hi donaven però incomplet o amb errades, de forma que podien tenir sorpreses en mig del rodatge i això els obligava a improvisar. Això també amb l'objectiu de fomentar el realisme i l'espontaneitat. Per exemple, ell explicava que, els deien "aneu del pis 3 al 5 però quan passeu pel 4 obriu la porta i mireu" sense més instruccions.
També ens va explicar que estan rodant el remake als USA de [REC] que porta per títol Quarantine sobre el qual ell no hi te gran cosa a veure (apart de parar la ma per cobrar suposo). Sobre el tema dels remakes, ell ho va comparar amb el doblatge que fan aquí. Segons ell, com als USA no es doblen les pel·lícules, les japoneses o extrangeres en general, es queden enmarcades en un circuit petit. Si alguna creuen que és potencialment comercial, enlloc de doblar-la la tornen a rodar sencera. Diu que aquí fem remakes a mitjes doncs refem el sò afegint el doblatge. A mi em sembla un argument una mica agafat pels pèls.
Se li va preguntar sobre la tendència que tenen als USA de construïr literalment els sets de rodatge enlloc de llogar un lloc real i ho va justificar argumentant que si ho fan així segur que és perque resulta més barat que no pas desplaçar tot un equip a algun lloc fora de l'estudi i mantindre'l mentre dura el rodatge.
També va explicar sobre el making-of que van rodar de la pel·lícula. Segons ell els making-of solen ser entrevistes als actors on es tiren floretes els uns als altres i 'venen' lo bona que és la pel·lícula. Ell va fer un making-of de [REC] en directe també, grabant-se a ell mateix amb un telèfon movil cedit per Nokia, doncs diu que la gent el que vol és veure com es roda, no que li expliquin.
Va resultar molt interessant tot plegat.
Desprès d'un agradable soparet en el qual no el van deixar tranquil, va marxar esgotat desprès d'una maratoniana jornada, però just abans vaig poder esgarrapar la foto que podeu veure i que dona testimoni de l'event. A partir d'aquí nosaltres vam assistir a la projecció de [·REC].

[·REC]
En general em va agradar. Bé, hi heu d'anar amb la ment oberta i no espereu trobar la clàssica pel·lícula de terror. Podriem dir que és com cloverfield però més cutre. Més improvisada i amb molts menys recursos. Però te coses bones i d'altres que no tant. Per exemple, el principi al parc de bombers és molt realista, però quan arriven al edifici i hi ha més diàleg amb els veins i aquí es nota una mica que interpreten. A partir d'aquí la pel·lícula i durant bastants moments es torna un caos de crits, persecucions, histerisme i imatges confuses i mogudes. En aquests moments es quan algun dels actors els trobo massa poc creibles i és veu una mica fals. Però apart d'això m'agrada que a diferència de Cloverfield, et presenten d'una manera adequada al model de pel·lícula, l'explicació a tot el que està passant.
dijous, 13 de març del 2008
Ara m'ha donat per DC
Però, per on començar? Doncs pel principi en algun cas i pel mig en altres. En el cas de Superman m'agradaria començar des del principi, així que poc a poc em faré la colecció de "los Archivos de Superman".
Però aviat treuran més recopilatoris com ara 'La muerte de Superman'. D'altra banda, m'he comprat el 'Crisis en tierras infinitas" però no la versió Absolute que és aquell totxo impossible de manipular que sembla fet per a un gegant sino la versió anterior de Norma, un tomet de tapa dura també pero molt més manipulable.
D'altra banda també em vaig comprar i llegit el tomo 1 de la recopilació de 'Detective Marciano'. I m'estic llegint la biblioteca DC de 'Los Nuevos Mutantes' que, si m'agrada, continuaré on la vaig deixar de comprar.
dilluns, 11 de febrer del 2008
30 llargs dies d'oscuridad i avorriment
6. Els vampirs parlen Klingon.
7. Tens temps per a pensar que deu fer en aquells moments el Barça, repasar la llista de la compra, fer una becaina etc.. a escollir pel consumidor.
8. Fer una llista de les X incoherències i incongruències: Per uns minuts no podien esperar amagats?
9. Et fa valorar el meu media center, el home cinema i el confort del meu sofà: Calia realment anar al cinema per a veure aquest rollo i aguantar els típics adolescents graciossets?
dijous, 7 de febrer del 2008
Cloverfield revisited
Un altre aspecte que aporta realisme a aquest tipus de films és que el espectador es fica completament en el punt de vista del protagonista, o sigui que només podem veure el que el protagonista veu. Tot i que s'ho fan venir be per a que les circumstàncies ens donin poc a poc la informació per a anar formant-nos una imatge de conjunt de la situació de la ma d'algun televisor encés amb explicacions del que està passant o d'una visió en primera linia de foc. Això és sens dubte ineludible per a explicar la història però va apaibagant irremediablement la sensació d'inquietut. Una llàstima. Si fos jo, hauria mantingut més temps el suspens, almenys fins al final.
En resum un film que almenys aporta algo nou, un nou punt de vista, una nova forma de contar una història més realista, a lo qual sens dubte ajuda molt el fet de que els efectes especials estan molt ben fets fins al punt de que ni ets conscient de la seva existència i uns personatges ben definits.
Spoiler:
Si us quedeu amb el dubte sobre l'origen del monstre, fixeu-vos en la darrera imatge al parc d'atraccions. Mireu a cap al mar, cap a la linea de l'horitzó.
diumenge, 3 de febrer del 2008
Star Trek XI
La història ens situa a les primeres aventures del Capità Kirk i Spock. Però ja no son els actors de la sèrie clàssica.
El casting per al nou film és el següent:
diumenge, 27 de gener del 2008
Sèries noves
En ordre de preferència:
The office.

Puntuació: 9
Dexter.

Puntuació: 8
Rockefeller Plaza (30Rock).

Puntuació: 8
Californication.

Puntuació: 7
El show de Larry David (Curb your enthusiasm).

Puntuació: 7
Be, només em resta donar les gràcies als que m'heu recomanat i m'heu fet descobrir algunes d'aquestes sèries, si, si, a vosaltres em refereixo.