dilluns, 10 de juny del 2013

Iain [M] Banks (1954-2013)

Deu n'hi do quins dies portem... Si l'altre dia vam lamentar la pèrdua de l'escriptor Jack Vance ahir va ser el Iain M. Banks qui ens va deixar. Aquest molt més jove (59 anys). Patia d'un càncer. Era d'origen escocés, declaràdament d'esquerres i independentista.

Banks ha escrit novel·les per al gran públic i novel·les de ciència ficció. Algunes d'elles foren adaptades a la TV, al teatre i a la ràdio. Curiosament, les seves obres de ciència ficció les escrivia sota el pseudònim de Iain M. Banks, en canvi, la resta desapareixia la M (de Menzies) i era simplement Iain Banks. Es veu que els seus pares el volien registrar amb el segon nom Menzies però, un error li va fer desaparèixer del registre. El seu editor li va suggerir que obvies la lletra M en els llibres per no confondre-ho amb una escriptora de caire romàntic de nom Rossie M. Banks. Va accedir, però, quan va publicar la seva primera novel·la de ciència ficció, Consider Phlebas, va voler afegir la M.

La seva primera novel·la va ser The Wasp Factory, l'any 1984. D'aleshores ençà que escriu una novel·la per any, de manera que en té publicades actualment 26 novel·les i la vint-i-setena, la seva darrera novel·la, veurà la llum el dia 20 de juny d'aquest any 2013 (o sigui, si escric això el dia 10 de juny, la setmana vinent).
Les seves novel·les més famoses són les de l'anomenada sèrie de la Cultura. La Cultura és una civilització formada per moltes espècies diferents que pobla la galàxia.
De les seves obres, les primeres tres de la sèrie de la Cultura són aquestes: Pensad en Flebas, El Jugador i El uso de las armas editades per Martinez Roca a l'antiga col·lecció Gran Super Ficción.

Doncs res, descansa en pau, Iain M. Banks. 

Darrerament, estic omplint aquest bloc de necrològiques. S'està convertint en una mala costum...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement