diumenge, 16 de desembre del 2012

El Hobbit


Sembla mentida però, l'aconteixement tan llargament esperat ha arribat per fi. Han estrenat 'El Hobbit'. Cada cop que anuncien un film d'aquests sembla que és molt lluny, per que cada cop l'anuncien amb més antelació. Bé, anem al gra. Si volteu per internet en blogs i altres sites d'opinió podreu veure que opinions n'hi ha moltes i molt ben explicades. Així que em centraré en sensacions puntuals i personals que vaig tenir al mirar el film


Primeres sensacions.
En Gandalf és més vell. Efectivament, han passat 10 anys des de l'altra saga, SDLA i això és nota en Gandalf. O més aviat en l'actor. No ho han pogut dissimular de cap manera??

L'actor de doblatge de Gandalf, s'ha passejat per podcasts i he tingut l'oportunitat de sentir la persona darrera el doblatge. Això va fer que el primer cop que vaig sentir parlar en Gandalf al film, no me'l vaig creure, vaig veure l'actor de doblatge, no el personatge. És un efecte estrany que va desaparèixer al cap d'una estona.

Al primer moment, els nans em van recordar una mica als Klingons d'Star Trek.

La pel·lícula produeix certa sensació d'enyorança del Senyor dels Anells i això va en dretiment de la pròpia pel·lícula, doncs d'alguna manera converteix l'aventura d'en Bilbo en una història menor. Que de fet ho és i ja ho sabem, és un conte infantil que va escriure en Tolkien per als seus fills, però si m'ho recorda a cada moment amb aparicions estel·lars de personatges de SDLA doncs encara queda més palesa la diferència. La part positiva d'això és que,en el fons, s'agraeix la seva presencia i a més s'estableixen més lligams amb SDLA, convertint el film en tota una precuela.

La millor escena del film, sens dubte, la trobada amb en Gollum. Tot i que hi ha un detall que em va fer veure un amic. Al llibre en Bilbo no veu com li cau l'anell al Gollum, si no que se'l troba a les palpentes a les fosques. De manera que en Gollum té més raó quan l'acusa de lladregot.

L'adaptació de SLDA no requeria afegir més espectacularitat de la que ja hi havia als llibres, en canvi al Hobbit s'afegeix més llenya de la que hi ha per aconseguir convertir un conte senzill en quelcom més èpic. De manera que queda un Hobbit unflat amb anabolitzats. És lògic que sigui així doncs la diferència amb SDLA hagués estat massa accentuada. Enlloc de superar-se, s'hagués vist com un pas enrera. De fet, haurien d'haver adaptat 'el Hobbit' abans que SDLA i així progressivament hagués guanyat en espectacularitat, èpica i interés, però això ja és demanar molt. Les coses van com van.

Els escenaris de Nova Zelanda són espectaculars. Les tomes en helicòpter que veiem a SDLA es repeteixen aquí. Però em sembla que n'abusen una mica. I l'escena en que els ataquen els Huargos sembla el mateix lloc on van atacar també a la gent de Rohan quan fugien cap a l'abisme de Helm. I una altra cosa sobre els escenaris: No pot ser que els vegis caminant per una explanada immensa de camp que arriba fins l'horitzó i a la toma següent els trobis al límit d'un precipici. Hi ha canvis d'escenaris sobtats que no es corresponen amb la toma des de l'helicòpter.

Es repeteixen alguns clixés de SDLA que no caldria. Això fa que a moments sembli un "fan fiction" del SDLA (una història desenvolupada per fans basada en SDLA), doncs enlloc de crear noves fites i moments èpics, es recolça en frases i situacions que ja hem viscut a SDLA. Per exemple, per què Gandalf ha de dir un altre cop "por aquí, insensatos" o ha de parlar amb una papallona per fer venir les Àligues.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement