diumenge, 18 d’agost del 2013

El poder dels objectes

Des que l'home és home, que la fantasia, la mitologia, la superstició i la màgia associen poders o facultats especials a determinats objectes. Sense anar més lluny, a l'obra de Tolkien hi podem trobar l'anell únic que torna al seu propietari invisible. I els anells menors, entregats per en Sauron a elfs, nans i humans, també tenien el seu poder.
A la sèrie de Syfy Channel, "Warehouse 13", com ja indica el títol, en algun lloc secret dels USA (no faltava més), hi ha un magatzem secret, controlat per una organització del govern secreta, on s'emmagatzemen tots els objectes que han estat imbuïts d'un poder que els fa especials. Normalment, això es producte d'algun esdeveniment de caire emocionalment intens relacionat amb l'objecte que l'impregna amb un poder, normalment relacionat amb l'activitat per la que es feia servir. Se li suma uns quants centenars d'anys per a que vagi agafant cos com un bon vi i voilà! Ja tenim un objecte poderós!.  Per exemple, els prismàtics amb els que els pilots de l'Enola Gay van veure l'explosió de Hiroshima, ara són capaços de desintegrar a algú, si es mira a través d'ells. Hi ha milions d'exemples possibles. De qualsevol època antiga i de qualsevol personatge famós de la història. 
Els objectes són, potencialment perillosos, per que se'ls pot donar un mal ús, o bé, per que sovint els seus efectes es donen accidentalment, sense que se'n adoni el propietari. Per això, els agents Pete i Myka es dediquen a cercar objectes per a dur-los al magatzem. En quant en algun lloc es produeix un fenomen una mica estrany, és molt possible que hi hagi un objecte actuant. Hi van a investigar, recuperen l'objecte i el porten cap al magatzem. 
Com tota bona fantasia, han creat les seves regles i la seva mitologia. Disposen d'una substància blavosa fluorescent que és capaç de "desactivar" els objectes. D'unes pistoles creades per l'inventor Nikola Tesla, que llencen rajos paralitzants (i que són completament Steampunk)  i d'uns comunicadors, la mar de retro, creats per Philo Farnsworth, el pioner de la Televisió. Com veieu no només hi ha objectes amb poders induïts. També hi ha objectes anacrònics. Es a dir, que han estat inventats en èpoques molt abans de que es pensava. I és que si us agrada el Steampunk, aquesta és la vostra sèrie:és plena d'elements anacrònics amb aquest tipus d'estètica. Inclús podrem conèixer H. G. Wells (amb sorpresa inclosa). 
Al llarg de la sèrie, es passaran pel magatzem actors convidats de renom, com per exemple Kate Mulgrew (la capitana de ST:Voyager) , René Murat Auberjonois (Odo de ST:Deep Space Nine) o Lindsay Wagner (la dona biònica).
La sèrie constarà de 5 temporades, tot i que la 5a. serà només de 6 episodis. Actualment, han acabat la 4a. que s'ha pogut veure a l'estat espanyol via Syfy Channel. No és tan seriosa ni dramàtica com altres sèries, ni té massa pretensions. Però resulta molt entretinguda i lleugera. Els episodis volen.
Seguint amb tema del poder dels objectes, l'altre dia vaig anar al cinema a veure Expediente Warren (The Conjuring): el típic film d'ensurts de casa encantada + el típic film de terror de possessió demoníaca. Potser en parlaré més extensament en un altre post, això no ve la cas ara. El que si que ve al cas del film, és el museu que guarden els Warren ple objectes que han tingut alguna mena d'influència para-psicològica. Objectes que han servit per establir un lligam entre el més enllà i el nostre món i que són potencialment perillosos. És una altra mena de magatzem d'objectes similar al Warehouse 13, però molt més modest. 
Qui sap. Potser el museu del David Copperfield de que parla el Daniel al seu blog, offmagia, d'aquí a uns centenars d'anys serà ple d'objectes amb poders especials. Com a mínim, objectes màgics segur que que ho són.





1 comentari:

  1. Molt interessant la sèrie que ens has fet descobrir avui !!!
    Steampunk, el poders màgics dels objectes...
    Sí, efectivament, jo crec que tots aquests objectes acabaríen al museu del Copperfield ...
    :)

    ResponElimina

Comenta lliurement