dijous, 8 de setembre del 2022

Ring Shout (ressenya)

Ring shout és una novel·leta de fantasia i/o terror curteta, que va molt al gra. Gairebé el consideraria un conte semi-curt, o almenys aquesta és la sensació que m'ha deixat. 

La història transcorre a l'amèrica profonda de principis de segle, un temps després de la Primera guerra mundial. L'autor ens presenta un escenari de discriminació racial que en aquells temps eren força quotidians malauradament on les persones de color eren considerats ciutadans de segona. Recordeu el Klu Klux Klan, que es tapaven amb túniques i caputxes de blanc i es dedicaven a torturar els pobres afroamericans?. Doncs aquest és el context de la novel·la al que l'autor hi suma un fort component de fantasia i terror. Imagineu si ja devien fer prou por en la vida real aquests fills de puta del KKK, ara suma-li que alguns son éssers sobrenaturals conjurats per algun dels membres mes del KKK que han invocat ves a saber quin dimoni i han obert un portal a un altre món d'éssers que s'alimenten d'odi dels humans, i que, lògicament, veuen en el context racista de l'època, una bona oportunitat per a generar més i més odi i alimentar-se'n. El nostre grupet protagonista està format per noies de color, cadascuna amb la seva personalitat ben marcada. La protagonista és la Maryse, que vol revenjar la mort dels seus familiars a mans d'aquests éssers i que conjura una espasa màgica que obté el seu poder del sofriment i de justícia que ha patit tots els membres de la seva raça al llarg de la història. L'acompanyen la Chef i la Sadie, aquesta ultima una ex-combatent de la Gran Guerra que hi va anar fent-se passar per un home, una mica traumatitzada per l'experiència però amb tot el bagatge adquirit en el combat.  Recolçades per altres membres de la comunitat afroamericana, estan força organitzades per a lluitar contra els Klukuxos. Però vet aquí que la vinguda d'un nou tipus d'ésser de l'altre univers que sembla conèixer molt personalment la Maryse,  precipitarà els esdeveniments i posarà al límit les noies, posant a prova les seves capacitats de lluita.

La novel·la com he dit, és curta i es fa curta. Es plena d'acció i no dona ni un respir al lector. Es fa entretinguda amb una narració àgil, clara i directa, molt de pel·lícula de Hollywood. Candidata clara a una continuació, o unes quantes, que podrien ampliar el lore fins on li quedessin ganes al seu autor. Ja que el món de possibilitats que obre amb aquesta novel·la és immens. 

El seu autor P. Djèlí Clark, no gens conegut per les nostres contrades, fou guanyador del premi Locus, Nebula i Alex i sembla estar bastant centrat en temes de la minoria afroamericana a la que pertany, aquesta novel·la n'és un bon exemple.

La novel·la forma part del catàleg d'obres portades per MaiMes l'editorial catalana que forma part d'aquesta benvinguda nova onada d'editorials en català dedicada a portar-nos obres de fantasia i ciència ficció, amb cito textualment, "una clara vocació feminista, integradora, compromesa políticament, ecologista, queer...". 

Molt recomanable per la quantitat i qualitat d'entreteniment concentrat en tan poques pàgines. Poc esforç lector i màxim rendiment. Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement