dimarts, 26 de setembre del 2017

Pentargo House Scape


La nit de dissabte va ser una nit diferent. En motiu del cumple sorpresa del Senyor X (Aprofito l'avinentesa per a felicitar-lo de part de tot l'equip de FrikiAttack) se'l va obsequiar amb una experiència en un scape room i vam tenir el privilegi d'acompanyar-lo en aquesta aventura.
Per als que no sapigueu en que consisteix un Scape Room (no crec que quedi ningú sense saber-ho però per si un cas) us en faré cinc cèntims. Es tracta d'un joc en viu en el qual, un grup de jugadors col·laboren en la resolució d'una sèrie de trencaclosques per a sortir, en un límit de temps determinat, d'una sala  tancada, Els trencaclosques solen consistir en jocs que amaguen combinacions de nombres que obren una sèrie de cadenats d'armaris o calaixos repartits pel mobiliari i que guarden noves pistes per a trobar altres claus, fins a trobar les que et permeten obrir la porta principal. A partir d'aquesta premissa bàsica es pot embolcar més o menys, amb una història al darrera que enriqueix el joc i una ambientació que complementi l'experiència. Per exemple, el primer que vaig jugar, no anava acompanyat de cap història de fons. Senzillament s'havia de resoldre tots els enigmes per aconseguir totes les claus que obrien el pany de la sortida. Es clar que s'ha posat de moda aquest tipus de joc i la oferta ha augmentat. Actualment a la meva ciutat hi ha 3 empreses que ofereixen aquest entreteniment. I aquest èxit també s'ha vist traslladat a altres formats, apareixent no pocs jocs de taula de la mateixa temàtica,  i fins i tot llibres que són una evolució d'aquells "elige tu propia aventura". Aquesta sana competència fa que cada proposta hagi d'aportar nous elements a l'experiència, sense tergiversar el concepte bàsic. Així trobem diferents ambientacions,  una presó, una central nuclear, viatges en el temps etc,.. el macguffin només es troba limitat per la imaginació i els recursos.

Dit això, l'Scape Room del dissabte era un dels que aportaven més elements que el simple joc i això va fer molt més enriquidora l'experiència. A Pentargo House Scape, la temàtica era el terror. A diferència de la majoria de Scape Rooms, l'escenari del joc no es limitava només a una estança, si no que abastava una casa sencera!!: 3 (ampliable a 4) pisos de pura diversió/terror. La casa es troba al poble d'Albagès, a uns 30 km de la ciutat de Lleida. L'hora, les 10 de la nit, molt propicia. Carreteres solitàries, carrers buits, poca llum, casa vella de poble sense cap element exterior que la identifiques com a negoci. Tot plegat contribuí a la sensació de no saber ben bé on ens estàvem ficant i això va anar molt bé per a augmentar la immersió en el joc. Un cop vam entrar, en un rebedor amb llum tènue i boirós, l'hoste ens va posar en antecedents. La història, ja era prou terrorífica en si. Segons sembla aquesta casa havia estat la del capellà del poble que es dedicava a la pràctica de rituals satànics i experiments amb la sang de nens. No desvetllaré més detalls per no fer spòilers. L'ambientació era molt cuidada: Fotografies d'aquestes antigues en blanc i negre arreu de la casa d'aquestes que fan molt respecte amb cares tatxades,  antics motius religiosos, llibres de màgia negra, escarabats (de plàstic),  pardals morts, escatxics de sang, mobles atrotinats i en tot moment un sistema d'audio que vomitava veus de nens fantasmals i sorolls d'ultratomba que posaven els pèls de punta, fantasmes que es passejaven per la casa i feien soroll... Tot plegat feia por. I mentre tenies que cercar les pistes, la veritat, a mi em feia cosa anar sòl per allí dins i no gosava separar-me gaire del grup i menys sense llum... per si un cas. Evidentment que sabies que no era veritat, però l'atmosfera estava molt aconseguida.

Realment, us ho recomano. Una estona d'una experiència immersiva d'aquest tipus va molt bé per a desconnectar, tot i que sigui de por. I aquests dies encara més. Resulta paradoxal que faci més por el mon real que vivim aquests dies que no una experiència d'aquest tipus. Almenys saps que no va de debò, A més tú ets l'heroi. En canvi la realitat si que va de debò, i, a més, sovint no hi pots fer gran cosa.

Els autors d'aquest Scape Room són una productora audiovisual Audivideo especialitzada en produccions audiovisuals i nous format d'entreteniment, amb la característica que fan productes de proximitat, es a dir, que utilitzen els recursos i escenaris de les nostres contrades, i la veritat és que em sembla molt bé. Entre molts altres i variats projectes, un és aquest Scape Room.  Com a curiositat, part del attrezzo de Rec es troba entre els objectes que trobarem dins de Pentargo House Scape. Tal com ens van explicar desprès, cerquen noves formes d'entreteniment més immersives, bé mitjançant la tecnologia i la realitat virtual com experiències en la que et converteixes en el protagonista de la història. De fet, crec que hi ha una tendència a crear aquest nou sistema d'immersió dins de la història, mitjançant entorns virtuals o simplement amb evolucions del teatre. Un altre projecte que veurà la llum aviat en aquell mateix entorn consisteix en convertir-te en el protagonista d'una història d'exorcisme rodejat d'actors. Tot plegat hem recorda al simulador que podiem veure a Star Trek: La nova Generació, on els membres de l'Enterprise podien viure aventures en qualsevol entorn que puguessin imaginar, sense sortir de la nau i sense moure's d'una habitació. Allò clar, era tot virtual, per bé que la diferència entre la realitat virtual i física era mínima. Fins que la tecnologia ho permeti, si volem realisme ens haurem de conformar amb actors de veritat que interpreten un paper amb el que has d'interactuar com a protagonista de la història. Crec que el futur va cap aquí i aquest tipus de formats d'entreteniment només acaben de començar a explorar-se. Això no crec que impliqui que el cinema i demés mitjans més passius estiguin acabats. Ans al contrari, en la varietat està el gust. Podrem escollir entre un entreteniment més distant i passiu, o entre una experiència més intensa i immersiva.

2 comentaris:

  1. Un final de Festa de 40 aniversari de luxe. 60 minuts molt interessants e inolvidables. Em vaig quedar amb les ganes de la versio amb molta por pero Ho podrem repetir mes endavant.

    ResponElimina
  2. Yacon diu:
    L'activitat va estar genial. L'ambientació era força currada, i la sensació de que la història podia ser certa era constant. Anteriorment ja havia fet una altra sala d0aquestes, però la diferència era que les coses que trobeves sempre servien per escapar. Era com estar a Monkey Island. Aquí no, realment era una casa, i que al llit hi hagi un llibre no vol dir que aquest llibre sigui important. Era com regirar tota una casa buscant l'agulla del paller. I els autors van saber mantenir un nivell molt bo entre ajudes externes i ja-t'ho-faras. A veure quan tornes a fer 40 anys, X.

    ResponElimina

Comenta lliurement