dimarts, 23 de setembre de 2014

Al filo del mañana

Feia temps que li tenia moltes ganes a aquest film de ciència ficció de Tom Cruise. Sigui més o menys bona o dolenta el cert és que la presència de l'actor en qualsevol film li confereix una mena de garantia que compleix uns mínims de qualitat. I això també és així en aquest film. 
El film es bassa en una novel·la japonesa anomenada "All you need is kill" de Hiroshi Sakurazaka. No l'he llegit, així que no puc dir quin grau de fidelitat té, per això només puc valorar el film en si, sense entrar en comparatives que solen ser odioses.
Us aviso als que no l'heu vista i no sabeu per on van els trets, que si voleu arribar "verges" a la seva visualització no seguiu llegint. Ara, també us aviso que als que ja duem a les nostres esquenes uns quants milers de litres de ciència ficció injectada, quan porteu uns quants minuts de projecció veureu de seguida de que va la història. 
Seguiu aquí? Bé, llavors estareu d'acord amb mi que l'argument el podem resumir en una senzilla fórmula aritmètica: Al filo del mañana = Atrapado en el tiempo + Starship Troopers.
Ja sabeu la formula del film de Bill Murray, en que el protagonista es condemnat a repetir fins a l'infinit un mateix dia, però amb l'avantatge que ho recorda tot, i per tant, pot aprendre dels seus errors i corregir-los, fent tantes proves com necessita fins trobar la solució.
Desconec si aquest patró existia abans del film de Bill Murray i per tant, li concedeixo humilment la patent de l'invent. He descobert que ja hi havia un antecendent al film de Bill Murray. Un curtmetratge anomenat 12:01pm que data de l'any 1990 (3 anys abans que "Atrapat en el temps") i que precisament, l'escriptor del qual, Richard Lupoff, es queixa de plagi.

El que si sé és que desprès ha estat utilitzat molts cops, sobretot en sèries de ciència ficció. I és que no és una sèrie com Déu mana si no té el seu corresponent episodi amb el patró "Atrapado en el tiempo". Anem a veure'n algunes:

Star Trek la nova generació: Episodi 5x18 (118): Causa i efecte (Cause and Effect)

L'Enterprise entra en un bucle temporal que sempre acaba amb la nau destruida en estavellar-se amb una altra nau. A diferència de 'Al filo del mañana" els protagonistes no recorden ben bé les repeticions, només alguns tenen dejà vu , o sigui, intueixen que allò ja ho han viscut.

Stargate SG-1: 4x06 (72) Una ventana a la esperanza (Window of Opportunity) - 4 de agosto 2000.

Desprès de trobar un dispositiu del temps dels Antics, el Coronel O'Neill i Teal'c, accidentalment, queden atrapats en el mateix dia, repetint-lo un cop i un altre. Essent ells els únics que saben el que passa hauran de trobar una solució.

X-Files: 6x14 (131) Monday. 28 de febrer de 1999

Una dona es forçada a viure el mateix dilluns un cop i un altre mentre tracta d'evitar que Scully i Mulder siguin assassinats per la seva parella mentre roba un banc. Mentre els esdeveniments es repeteixen i ningú sembla creure-la, la sensació de Mulder de deja vu es fa cada cop més forta.

Supernatural: 3x11. Punt Misteriós. 

Els protagonistes, els germans Sam i Dean Winchester, es troben en un bucle temporal en el qual, Dean mor de mil formes diferents i el seu germà Sam ho reviu amb ell cada cop.

Xena, la princesa guerrera: 3x02: Ya he estado aquí, ya he hecho esto.

Cada dia, els companys de Xena moren de diferents formes. Xena tindrà que descobrir que està passant.

Buffy, Cazavampiros: 6x05 A serial life

Desprès de començar a treballar en una botiga de màgia, Buffy cau en un bucle temporal per culpa del Trio.

Eureka: 3x04.  Yo repito.

El sheriff Jack reviu el mateix dia un cop i un altre desprès d'haver vist una extranya llum al cel.

Com veieu, a banda de l'obvi argument hi ha un element que es repeteix sempre i que us ajudara a  distingir un episodi d'aquest tipus. I es que sempre moren els protagonistes o algun d'ells, provocant sorpresa el primer cop per inesperat i transcendent. I es que en aquests tipus d'episodis els guionistes es desmelenen i provoquen esdeveniments que altrament no serien factibles, però aquí, com els poden esborrar, no passa res.

Fins aquí les que jo puc recordar, però segur que hi ha altres sèries que tenen d'aquest tipus d'episodis, homenatge a "Atrapado en el tiempo". 

Us animo a que comenteu en aquest post si en sabeu algunes més.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement