dimarts, 6 d’agost de 2013

Top ten d'episodis de Star Trek

N'hi haurà que desprès de veure Star Trek into the Darkness estan temptats d'apropar-se a la sèrie clàssica. Bé, recordeu que és una sèrie dels anys 60. És a dir, del més antic que et puguis tirar a la cara. Per tant, s'ha de veure tenint en compte el context de l'època i gairebé tot us sonarà per que molts recursos, arguments etc.. han estat repetits, utilitzats n-mil vegades. Penseu que molts dels cineastes, directors, guionistes de sèries de TV i de cinema, que triomfen actualment i des dels anys 80, van mamar Star Trek quan eren només quitxalla. L'influencia s'ha de notar. A més, si mireu la sèrie amb ulls del segle XXI no durareu ni 5 minuts. Heu d'entendre que s'han de veure amb els ulls de l'època.
Són episodis auto-conclusius i no hi ha cap arc que seguir, es poden veure en l'ordre que vulgueu. Per tant, com em fa por que no arribeu a veure els millors episodis o almenys, els més representatius, n'he preparat una sel·lecció. En ordre cronològic:

The menagerie, part I i part II (1x11-12)
Continuació als esdeveniments succeïts a l'episodi pilot The Cage, que no es va poder veure en obert. Aprofita metratge de l'episodi pilot de la saga, en el que el capità era Christoper Pike. Aprofita per a tancar una trama abandonada de l'episodi pilot.


Space Seed (1x22)
L'Enterprise es troba a la deriva una nau del segle XX que conté un grup de super-homes en estat d'hibernació. Som davant el primer encontre amb Khan.

Episodi memorable, més que per l'argument, per les implicacions en el futur de l'univers Trek. L'Enterprise troba a la deriva una nau del segle XX que conté un grup de super-homes en estat d'hibernació. Som davant el primer encontre amb Khan.A taste of armageddon (1x23)

La USS Enterprise arriba a un planeta que està en guerra amb el seu planeta veí des de fa 500 anys. Tanmateix no s'observa cap rastre de guerra ni de destrucció. Durant la seva visita però, reben un atac enemic de ple i, desprès d'un moment de pànic, són informats de que la guerra s'ha racionalitzat i s'ha convertit en virtual gràcies a les computadores.  Quan es rep un "impacte" la computadora calcula les badi memorable, més que per l'argument, per les implicacions en el futur de l'univers Trek. L'Enterprise troba a la deriva una nau del segle XX que conté un grup de super-homes en estat d'hibernació. Som davant el primer encontre amb Khan. 


The city on the edge of forever (1x28)
Penúltim episodi de la 1a. temporada. Sens dubte el millor episodi de la sèrie. L'Enterprise es troba un giny alienígena en un planeta que permet viatjar en el temps a qui el travessa. Un McCoy desquiciat l'atravessa sense voler i en arribar a principis del segle XX canvia quelcom de la història que fa que ni l'Enterprise, ni la Federació no arribin a existir. En Kirk i l'Spock han d'anar darrere seu per rescatar-lo i restaurar el curs la història. Una dura prova per als tripulants de l'Enterprise.
L'episodi va ser guionitzat per Harlan Ellison, conegut i premiat escriptor de ciència ficció, i va ser guardonat amb el premi Hugo de 1968 a la millor dramatització.


Amok time (2x01)
En Kirk ha de dur urgentment a Spock al seu planeta natal, doncs aquest es troba en el seu període d'aparellament i es torna perillós. En Kirk s'haurà de enfrontar en duel amb l'Spock.
Important episodi ja que coneixerem més costums dels vulcanians. Sobretot, el rituals d'aparellament. Episodi molt parodiat, per exemple a Futurama i que sentarà les bases de la sexualitat vulcaniana i els seus rituals, que es tornaran a esmentar a Star Trek III, Star Trek:Voyager, Star Trek:Enterprise. Més o menys, cada cop que hi ha un vulcanià protagonista, que és molt sovint.The Changeling (2x03)
L'Enterprise es topa amb una sonda terrestre desapareguda 265 anys enrere. S'ha transformat en un ésser poderós i intel·ligent que vol esterilitzar planetes que no compleixen amb el seu patró de perfecció. Recorda molt a Star Trek: La pel·lícula.


Mirror, mirror (2x04)
Un incident amb el transportador intercanvia Kirk i els seus companys pels seus equivalents d'un univers paral·lel. Aquest univers te la particularitat que tot el que era bo a l'univers normal, ara és malvat. La Federació de Planetes, aquí és un imperi. L'Enterprise una nau de conquesta i no d'exploració. I entre la tripulació qui vol pujar en la cadena de comandament ho pot fer a base d'assassinats. Aquest univers tornarà a aparèixer en un futur, en alguns episodis de ST:DS9.


The Trouble with Tribbles (2x15)
L'Enterprise arriba a una estació espacial. Els Tribbles són venuts com a mercaderia. Són una mena de éssers com a boles de pel que donen certa calma i agrada tenir. El problema és que es reprodueixen molt ràpidament. A l'estació els tripulants de l'Enterprise també es toparan amb Klingons. I per cert, sense maquillatge, semblen més aviat mexicans. Els Tribbles tornaran a aparèixer al llarg de la saga. A ST:DS9, a l'episodi 5x05 Trials and Tribble-ations, els protagonistes viatgen en el temps als fets que van succeir en aquest episodi. Els nous protagonistes es barregen amb metratge re-masteritzat d'aquest episodi. A Star Trek III apareix també un Tribble a l'escena del bar, i a Star Trek into the darkness, el doctor McCoy està experimentant-ne amb un.A Private Little War (2x16)
L'Enterprise descobreix una civilització primitiva que de sobte ha desenvolupat armes ràpidament. Descobreix que els Klingons els hi han facilitat. Una clara referència a la guerra freda entre la URSS i els USA.

Let that be your last battlefiled (3x15)
L'Enterprise rescata a un extraterrestre que té la meitat de la cara negra i l'altra blanca. Aviat contacta amb ells un altre extraterrestre similar però que te els colors invertits i que el persegueix acusant-lo de traïdor. Sens dubte és una metàfora al problema del racisme.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement