dimecres, 29 de maig del 2013

Steampunk


© 2010 Granite Communications, Inc. Photographed by Gerald Jay Groccia http://www.OnSiteStudios.com Aerial, interior, location, and studio Photography for real estate, hospitality, marketing and advertising, catalog, select family and social events. Photography that is creative, professional, and artistic.



L'altre dia, a un episodi del docu-reality "La tienda de los prodigios", un client venia buscant algun artilugi antic que pogués utilitzar per a un joc de Steam Punk que esta preparant. Li van trobar una cadira que vibrava per a fer massatges. Van ensenyar casa seva i era increïble! Tot estava decorat com si fos a l'època victoriana. És la tendència Steampunk.

Que és el steampunk.

En el seus orígens, l'steampunk era un subgènere literari de la ciència ficció que es troba ambientat en una època on s'utilitza l'energia de la màquina de vapor però que fa funcionar elements tecnològics moderns, de ciència ficció o fantàstics, com ara, naus o màquines voladores. Tota l'ambientació correspondria a l'època Victoriana de l'Anglaterra del segle XIX. Les obres de Jules Verne, H. G. Wells son les que influencien clarament les modernes novel·les de ciència ficció steampunk. El terme fou ideat per l'autor K. W. Jeter que volia etiquetar d'alguna manera única les obres de Tim Powers ("Las Puertas de Anubis") i James Blaylock ("Homúnculo"). 

Avui en dia, però, aquest gènere literari s'ha convertit en molt més: en un moviment artístic, sociocultural i de disseny. I aquest n'és el vesant que vaig veure al docu-reality. Aficionats al steampunk,  vesteixen a l'estil de l'època victoriana i (Do It Yourself) modifiquen, o millor dit, tuneixen, elements quotidians d'avui en dia, com ara ordinadors, mòbils, televisors, etc. per a donar-los-hi l'aspecte propi de l'època victoriana.En aquesta web http://steampunkworkshop.com trobareu exemples de projectes DIY. 

El steampunk dona un toc romàntic als objectes que avui en dia són extremadament funcionals i espartans. Et retornen a una època pre-industrial, en la que, les coses es fabricaven amb més disseny i dedicació, abans de la producció en cadena de la revolució industrial.


Doncs fins ara no me n'adono que jo mateix tenia, de forma totalment inconscient i no deliberada, algun element steampunk integrat en la decoració de casa meva. A veure si sabeu veure quin:


1 comentari:

  1. Molt interessant l'article...
    M'agrada molt l'Steampunk !!!
    Fins i tot existeix una baralla de cartes Steampunk...

    Daniel

    ResponElimina

Comenta lliurement