diumenge, 15 d’abril del 2012

Invasions extraterrestres de darrera generació

Encara que no ho sembli, darrerament estem patint una onada d'invasions extraterrestres. Els darrers temps hi ha hagut un degoteig constant de films que s'entestaven en envair la terra amb més o menys èxit. Bé, podreu dir que això no és nou, que tota la vida que sofrim aquest tipus d'atacs, i segurament tindreu raó. El que veiem actualment és una remasterització del subgènere podríem dir i una adaptació als nous temps i a les noves formes de cinema. Sobretot aquest tipus de narrativa en forma de fals documental que tant de moda està. 
Crec que tot va començar amb "Monstruoso", "Cloverfield" per als amics. El film de J. J. Abrams ens mostrava l'atac d'un monstre tipus Godzilla a Nova York des del punt de vista d'un aficionat que grabava en video tota l'acció. A l'ombra de l'atac terrorista de l'11-S, el món occidental i Hollywood en particular van descobrir una nova forma de fer terror. Ja Steven Spielberg la va entendre a la primera amb la seva versió de "La guerra dels mons". Tal vegada tots els films que comentaré en aquests post tinguin com a origen l'atac de l'11-S. És curiós com un succés d'aquest tipus genera mil metàfores.
Tots aquests films d'invasió extraterrestre que detallarem a continuació tenen un punt en comú: el punt de vista de l'espectador és molt pròxim als protagonistes, fins al punt de que no percebem tot el que succeeix, no tenim un punt de vista privilegiat i des de fora. Això si, els protagonistes solen ser de les poques persones "privilegiades" que acaben veient el que passa de primera mà.
Un altre punt en comú a destacar és la forma de narrativa, pròxima (en alguns casos més, en altres no tant) al fals documental. Han descobert que aporta un toc de realisme molt pròxim a les imatges que vam veure per la TV aquell fatídic 11S. Els increïbles efectes especials fan la resta.
I un tercer aspecte que comparteixen és que la invasió es produeix en ciutats molt representatives i els efectes especials d'avui en dia es despatxen a gust amb l'arquitectura local. Símbols arquitectònics com edificis emblemàtics o estàtues característiques cauen destrossats.
Comencem:

12005
La guerra dels monsEl remake d'Steven Spielberg afegint tots aquells elements amb la proximitat de l'11-S com a teló de fons. Els ET són els típics vehicles trípodes tripulats
2 2008
Cloverfield "Monstruoso"El monstre de J.J. Abrams: Ressuscita el tipus de grabació de The Blair Witch Project (amb permís de Jaume Balagueró i el seu Rec). NY és atacat per un monstre de l'espai. Uns amics filmen tot el succés. El que veiem és la suposada filmació en video casolà.La estàtua de la Llibertat pateix l'ira del Godzilla de torn
3 2010
MonstersEl cinema indie de ciència ficció. La "invasió" extraterrestre vista d'aprop però amb un toc kumbaya/indie. Els ET, que són cars de veure, són pops voladors de mida considerable.
4 2011
SkylineAquest cop és Los Angeles l'objectiu dels ET i la festa interrompuda és la d'uns amics que s'ho passen en gran a un apartament. No tant documental però manté el punt de vista proper als protagonistes. Només veiem el que ells poden veure i descobrir. Apareixen naus amb un to blavós. Et llencen un raig blau que et xucla l'energia vital.
5 2011
Battle:Los Angeles (Invasión la Tierra)Un altre cop l'acció transcorre a Los Angeles però aquest cop els protagonistes són un grup de marines. El film és com un videojoc tipus Resistance. Aquest cop els ET són més aviat infanteria força dura de pelar.
6 2011
The darkest hourAquest cop la ciutat protagonista és Moscou. Uns joves estan de turisme i els enganxa la invasió de festa a l'interior d'un pub. Els ET són invisibles però generen corrent allà on van. S'alimenten d'energia elèctrica. Llencen un raig desintegrador. Només queda la cendra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement