dissabte, 15 de maig del 2010

Enciclopèdia Fantaciencia

30 anys!!! Si, és diu aviat. Han hagut de passar 30 anys per a poder per fi aconseguir la Enciclopedia Fantaciencia. I direu, que és això?. Doncs la història és remonta a l'any 1980, exactament fa 30 anys. Però millor que comenci pel principi:

Capítol 1: De com vaig arribar a odiar el Petete i el seu "libro gordo".

Jo tenia 8 anyets i feia 3er. de l'antic EGB. En aquells temps estaven molt de moda les enciclopèdies a base de fascicles col·leccionables que anaven sortint regularment al quiosc. A mi em feien gràcia aquestes col·leccions i vet aquí que en aquells temps d'innocència també estava molt de moda un personatge televisiu. El Petete i el seu famós "Libro Gordo" (el títol del programa era 'El libro gordo de Petete' i a partir d'ara per a abreviar serà el LGPTT). Era una mena de pollet que ens encantava als nens i al mateix temps ens explicava ciència i cultura amb el seu libro gordo i la seva cantinela : "El libro gordo te ensenya, el libro gordo entretiene y yo te digo contento, hasta la semana que viene". Tal va ser l'èxit del personatge que van publicar el famós 'libro gordo' en forma de fascicles col·leccionables, en una megalítica col·lecció formada per 6 tomos grandiosos de llampants colors: blau, groc, verd, magenta, rosa i taronja Recordo que amb el primer fascicle regalaven una làmina per a que els teus amics t'hi escriguessin una dedicatòria o felicitació pel teu anniversari i que em van signar els meus companys de classe. No se on deu parar però em faria gràcia trobar-la... Be, la qüestió és que vaig començar la col·lecció del LGPTT. Suposo que el que va convencer als meus pares va ser l'enfoc cultural del tema, doncs explicava coses de ciència, descobriments, història, etc,... i amb això va colar, doncs em principi cobria perfectament la coartada de que em podia servir per al cole.
Vet aquí que quan ja portava alguns fascicles, va aparèixer al quiosc una nova enciclopèdia col·leccionable: Fantaciencia, Enciclopedia de la Fantasia, Ciència y Futuro. Vaig poder aconseguir el primer fascicle i vaig al·lucinar. Era el que sempre havia volgut. La col·lecció perfecta de ciència ficció. Quines ilustracions de naus, de mons nous, de l'espai! Un poster cada setmana! Però era impossible fer-la. M'estava fent el LGPTT dels trons. No podia deixar a mitges la col·lecció. Els meus pares no ho haguessin permés, a banda que demostrava una manca de constància i de compromís per part meva i posava en tela de judici qualsevol altra demanda de col·lecció futura. I a més, era inargumentable, no es sostenia per cap lloc. Deixar una col·lecció educativa per una altra que no era gens útil (des del punt de vista dels meus pares i de la meva educació clar). Que podia aportar una enciclopedia basada en fantasies? en coses que no existeixen?. I no oblidem el preu. No era barata precisament per l'època. Cada fascicle costava 110 pesetes. Era cara. Així que vaig haver de fer el cor fort i seguir amb el LGPTT amb tot l'odi del mon per aquest personatge que m'havia pres la gran enciclopedia desitjada.
Em vaig plantar al primer volum del LGPTT, per sort era el de color blau. He d'afegir que, alguns intents de treure-li suc, per a fer treballs de l'escola van resultar del tot infructuosos. El contingut resultava massa superficial per fer cap treball. Tocava molts temes per no en profunditzava cap. No em va servir de res i l'únic tomo que tenia, encuadernat i tot, el vaig mirar en contades ocasions.
Continuarà... (també ho faig per fascicles, com un homenatge diguessim)

2 comentaris:

  1. Jo en tinc tota la cole.....

    ResponElimina
  2. M'encanta la mescla de Petete i Fantaciencia. Però és que són de la mateixa època!

    ResponElimina

Comenta lliurement