dimecres, 26 de maig del 2010

Enciclopedia Fantaciencia (i III)

M'havia quedat en que la enciclopedia fantaciencia va desapareixer de la faç de la terra. Mai més la vaig tornar a veure en cap quiosc. Ni tan sols quan ja havien passat anys i lògicament s'havia d'haver finalitzat i algú l'hauria encuadernat i revenut, va aparèixer per cap botiga de llibres de segona mà, ni cap fira de llibres antics, ni de saldo, ni mercat de Sant Antoni.



Internet.


No va ser fins molts anys desprès, quan el naixement d'Internet, que vaig trobar alguna pista. Internet va resultar, ja des d'un bon principi, la plataforma ideal per al frikisme, col·leccionisme difícil i altres causes perdudes. I és que tan bon punt vaig tenir accés minimament a internet, això vaig ser el primer que vaig buscar. En aquells temps primerencs, funcionaven molt les news. Hi havia news d'infinitat de temes. I va ser allí, a un sobre temàtica de CF, on vaig preguntar si algú sabia on parava la EF. I si, algú va respondre, la col·lecció havia existit, no ho havia somiat, però malauradament, l'havien acabat abans d'hora. Enlloc de 9 volums, la cosa es va quedar al 4art. No se el motiu, si és perque no tenia èxit o va quebrar l'editorial. Tan es, vet aquí el motiu de la seva desaparició radical. Ningú l'havia acabat. Aquest descobriment va ser descoratjador, però tot i així no vaig perdre l'esperança d'aconseguir els 4 primers volums.

Un tastet.


En una altra ocasió vaig poder trobar una web d'una botiga de Barcelona de llibres d'antics i d'ocasió, que veneien la enciclopedia a un preu prohibitiu. Però no em vaig decidir a anar-hi.
Va ser fa relativament poc que vaig poder aconseguir tres dels primers fascicles a la llibreria Gigamesh de Barcelona. Algú se'ls devia vendre. Era poca cosa però em va fer il·lusió i em va donar esperança de que algú en algun lloc devia tenir almenys els 4 volums.


Una nova esperança.


De tant en quant feia una petita cerca per internet, a veure si trobava més informació. I va ser així que vaig descobrir que l'origen de la enciclopèdia, la seva terra natal, era Italia. Es veu que allí si que havia sortit completa. Els 9 volums. I si la podia aconseguir en Italià? No seria el mateix però no hi ha altra manera de tenir els volums que aquí no van aparèixer. S'obria una nova possibilitat, però de moment va quedar aplaçat el tema.


Ebay

I va ser l'altre dia no se perquè, en un d'aquells dies tontos, vaig buscar a Google a veure si hi trobava quelcom més. Va ser quan vaig trobar aquest post en un blog Tonnerre de Brest. Això va fer renèixer novament l'interés per la EF. Vaig començar una cerca exhaustiva i vaig descobrir que algú havia venut els 4 primers volums en castellà per Ebay. Malauradament la subasta ja s'havia acabat feia només un dia. Quina mala sort!!!. Com que Semblava una empresa de llibres antics vaig posar-me en contacte amb ells per saber si en tenien més. Malauradament era l'únic i l'havia comprat un norueg.



The Italian Job


Vaig eixamplar la cerca a l'Italià. A la versió italiana. Aquí vaig trobar més referències. A l'ebay italià algun es venia alguns volums, però va ser a una web italiana on la gent busca, compra i ven tota mena de llibres antics, descatalogats on vaig trobar algú que veneia tota la enciclopèdia sencera (en italià clar). Em vaig posar en contacte amb el venedor (amb italià macarrònic) per a veure com respirava i em va donar bones sensacions. M'ho vaig rumiar uns dies mentres negociava i preguntava sobre la forma d'enviament i el cost final de l'operació i finalment vaig decidir comprar-ho. Vaig pagar per PayPal sense cap problema i 5 dies desprès, un dissabte pel matí, el carter em puja un paquet gran.


Io sonno molto contento!!

Quins nervis!! Quina emoció!!! Immediatament vaig començar a obrir el difícil paquet ple de cinta adhesiva. A dins, m'esperava la EF, el meu Sant Grial. Efectivament, ben embolicada entre papers arrugats de diari i plàstic protector allí estava. En quin estat? Bastant bo, la veritat, per fer gairebé 30 anys, està bastant ben conservada. Amb algunes cantonades arrugades de la coberta pero l'interior està perfecte. Sembla mentida. Incloia a més els 3 pòsters que donaven apart i 2 volums més (11 en total) amb el recull de pòsters més petits, il·lustracions que incloia cada fascicle. Per fi podia veure un altre cop aquelles il·lustracions que em van fer sommiar de petit!!! Aquells escenaris de fantasia que m'havien maravillat!!! Això si, amb italià... però be, no ens enganyem, a aquestes alçades tots els temes de l'enciclopedia estan molt mamats i be per contexte, o be perque l'italià no és dificil al tenir la mateix arrel, s'enten bastant be amb una mica d'esforç. De qualsevol manera els volums que aquí no s'havien editat no hi havia altra manera de tenir-los. Ara només falta que algun dia soni la flauta i pugui, si m'apeteix, a més, aconseguir els 4 volums en castellà.


3 comentaris:

  1. Felicitats !!!!
    Que emocionant la cerca !!!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per l'enllaç! Que fantàstica col·lecció de fotos. Per cert, la nau de la portada italiana em recorda a la dels Maquis de Star Trek Voyager.

    I què dir de l'enorme fortuna que tens de comptar amb aquesta col·lecció. Si t'animes a escannejar-la, ens avises, que són legió els que agradaria llegir aquestes pàgines.

    ResponElimina
  3. tal vez te interese.

    http://fantaciencia.blogspot.com/

    saludos

    ResponElimina

Comenta lliurement